پاتوژن ها
جدا از سایر انواع بستر (بجز ماسه بازیافتی)، RMS، در چرخه بسته[۱] در ارتباط نزدیک با انسان ها و دام درجایگاه استفاده می شود. این مقوله برخلاف باورهای سنتی از مدفوع و کود (که در محیط پراکنده بودند) است و می تواند محیطی انتخابی برای ارگانیسم ها، ازجمله میکروب های بیماری زا، برای رشد بیشتر باشد. با این وجود تقریبا اطلاعاتی در ارتباط با اثری که این چرخه بسته می تواند بر حدت عوامل بیماری زا و یا عوامل ژنتیکی ایجاد کننده مقاومت آنتی بیوتیک ( به عنوان بخشی از این معضل) داشته باشد، موجود نیست. در امریکا در مطالعه ای برروی مقاومت آنتی بیوتیکی گونه ی سالمونلا دریافتند، در گله های شیری که حداقل یک گونه مقاوم از سالمونلا از مدفوع آنها جدا شده است، احتمال استفاده از بسترهای کامپوست یا مدفوع خشک شده بیش از آنهایی است که گونه ی مقاومی از آنها جدا نشده است.
اثر بر سلامت عمومی
شواهد کمی برای بررسی خطرات سلامت عمومی در استفاده از این نوع بستر دردسترس هستند، بطور کلی انتظار می رود که بهداشت فردی و اقدامات پیشگیرانه، به همراه پاستوریزاسیون شیر، راهبردهای اصلی کاهش خطر به ترتیب برای کارگران گاوداری و مشتریان باشد. کاهش گرد و غبار می تواند مفید باشد. دربین تمامی پاتوژن ها، عوامل اصلی خطر باتوجه به امنیت غذایی، گونه های سالمونلا و ای کلای (به ویژه O157) هستند. خطر افزایش بار این ارگانیسم ها در RMS به خوبی مشخص نشده است اما درصورت پاستوریزاسیون شیر، کاهش آنها قطعی است.
انتظار اصلی، پاتوژن زئونوز باسیلوس سرئوس[۲] است که اسپورهای آن نسبت به دما مقاوم می باشند. سطوح ۱.۱-۱.۴ log10 cfu/g از اسپورهای این باکتری توسط دریهوس و همکاران در سال ۲۰۱۳ درون RMS تازه یافت شده و به این معناست که نباید به آن بی توجه بود. هرچند که نویسندگان نتوانستند سطح بالاتری از این اسپورها را در بستر یا شیر مخزن گله هایی که از بستر RMS استفاده می کنند در مقابل گله هایی که بستر کاه یا خاک اره دارند، پیدا کنند.
اثر برروی ارزش غذایی
میکرو ارگانیسم هایی که از بستر وارد شیر می شوند چنانچه دراثر پاستوریزاسیون ازبین نروند می توانند بر خواص شیر تاثیر بگذارند. مطالعه ای در هلند برروی این زاویه از کیفیت غذایی تمرکزکرده است. اسپورهای مزوفیلیک[۳]، ترموفیلیک[۴] (گرما دوست)، اسپورهای مقاوم به دمای خیلی بالا[۵] و اسپورهای هوازی[۶] در این مطالعه در کودهای جامد تازه جدا شده[۷] بررسی شد. به طور میانگین کودهای جامد تازه جدا شده، نشانی از افزایش سطح این اسپورها نداشتند. اما تمام انواع بسترهای کمپوست (البته در این مطالعه بسترهای کامپوست RMS ارزیابی نشدند) این افزایش را نشان دادند. این افزایش در بسترهای کمپوست به شیر مخزن گله نیز منتقل شده به طوری که غلظت اسپورهای مزوفیلیک تا ۶ برابر و اسپورهای ترموفیلیک تا ۱۰۰ برابر در گله هایی که از بسترهای کمپوست استفاده می کردند بیشتر بوده است. هرچند که بسترهای کامپوست RMS در این مطالعه نبودند به نظر میرسد که پیامدهای ناشی از آنها از الگوی مشابهی پیروی کند. بسیاری از خریداران شیر استفاده بسترهای کمپوست را به دلیل محافظت از کیفیت شیر در زمان طولانی ممنوع کرده یا با آن مخالفت بود اند.
نظرعمومی
این خطر وجود دارد که فکر استفاده از موادی با پایه کود به عنوان بستر حیوانات برای مشتریان جذاب نباشد با این حال تاکنون بطور رسمی نظر عمومی در این زمینه سنجیده نشده است.
[۱] Closed cycle
[۲] Bacilus cereus
[۳] Mesophilic
[۴] Thermophilic
[۵]Extremely-heat resistant
[۶] Aerobic
[۷] Freshly separated manure solids
منبع: