تعدادی گاو در سر آخور

طراحی بستر کمپوست قسمت سوم_ خوراک، آب و راهروها

عناوین مقاله
3 دقیقه برای مطالعه

خوراک، آب و راهروها

برای  بهبود عملکرد و وضعیت سلامت دام، آب و خوراک باید به راحتی و همیشه در دسترس دام باشد. فضای خوراک‌دهی می­تواند در داخل جایگاه یا در زیر یک سقف جداگانه در بیرون از جایگاه قرار داشته باشد که فضای خوراک‌دهی داخل جایگاه به منظور تشویق به مصرف بیشتر خوراک، ارجح است. در صورت استفاده از آخور و آبشخور جداگانه، اگر فاصله­ از 91 متر بیشتر باشد، گاو­ها استراحت را بر حرکت ترجیح می­‌دهند. تولیدکنندگان باید حداقل 76-60 سانتی‌متر فضا برای آخور به ازای هر گاو، یک متر فضا پیرامون مخزن آب برای هر 15 تا 20 گاو و حداقل دو جایگاه آب جداگانه در هر جایگاه در نظر بگیرند. تلاش برای ایجاد تاسیساتی با هزینه­‌ی کم نباید منجر به کاهش دسترسی به خوراک و آب شود.

عرض راهروهای بتنی خوراک باید 5-4 متر بوده  و (تصویر 16) قابلیت دسترسی به بستر­های کمپوست که هر 15 متر و در هر انتهای راهرو را داشته باشند (تصویر 17 و 18). معمولاً زمانی که گاو­ها چند راه ورودی در طول فضای استراحت مستطیلی شکل داشته باشند، به طور موثرتری از فضای استراحت استفاده می­‌کنند. اگر گاو­ها یک راه ورودی تنگ داشته باشند، به علت ازدحام گاوها، ممکن است محیطی مرطوب و کثیف ایجاد شود. علاوه بر این، گاو­ها کمتر در جایگاه پخش می‌­شوند. راهروی خوراک واقع در طول  جایگاه یا در هر دو سمت، به گاو­ها اجازه می­‌دهد تا بدون طی کردن مسافت طولانی، به آب و غذا دسترسی داشته باشند (تصویر 19). 

فن‌­ها و مه‌­پاش‌­هایی که در امتداد آخور قرار می­‌گیرند، باعث خنک شدن بهتر گاوها و افزایش مصرف خوراک می­‌شوند (شکل 20 و 21). از آن جایی که گاو­ها بیشتر در اطراف خوراک و آب، دفع ادرار و مدفوع دارند، باید فقط در سمت راهرو به آبخوری دسترسی داشته باشند. دسترسی به آبخوری فقط در سمت راهرو، رطوبت اضافی در بستر­ها را به حداقل می‌­رساند و آب را تمیز­تر نگه می‌­دارد. همچنین با تغییر ارتفاع بستر نیازی به تغییر ارتفاع آبخوری نیست (تصویر­های 22 تا 24).

کود و ادرار در راهروی خوراک باید روزانه جمع شوند و ممکن است لازم باشد جدا از کمپوست به شکل مایع مدیریت شوند. کود مایع به محل ذخیره­‌ی مخصوص خودش احتیاج دارد. گزینه­‌ی دیگر استفاده از کف شکاف‌دار در راهروی خوراک با ذخیره­ کود در زیر است. قبل از شروع ساخت و ساز، تولیدکنندگان باید برای آگاهی از سازه­‌های ذخیره­‌ی کود و نیاز­های برنامه، با آژانس محیط زیست ایالتی یا قسمت‌های ترویجی مربوطه مشورت کنند.

 

بالا برنده های موانع در راهروها، آبخوری و آخور

                               کمپوست 2

تصویر 15) گزینه­‌های بالابرنده‌­ی مانع شامل A) کابل فولادی، B) لوله، C) پنل فنس، D) الوار چوبی و E) گاردریل بزرگراه می‌­باشد.

راهروهای عریض در طراحی بستر کمپوست

تصویر 16) راهروهای عریض حرکت گاو را بهبود می‌­بخشد و خطر آسیب دیدن گاو را به حداقل می‌­رساند و امکان دسترسی به آب و خوراک را می‌­دهد.

ورودی ها در طراحی بستر کمپوست

تصویر 17) ورودی‌­ها همیشه مرطوب­ترین مناطق جایگاه هستند. ورودی­‌‌های عریض، اندازه­‌ی این مناطق مرطوب را افزایش می­‌دهند. علاوه بر آن، دسترسی گاو­ها به بسته را از انتهای کوتاه جایگاه که ممکن است به منطقه­‌ی مرطوب برسد، فراهم می­‌کنند.

بستر کمپوست 5

تصویر 18) برای به حداقل رساندن رطوبت، باید ورودی­‌های باریک و متعدد در امتداد ضلع طولانی جایگاه ساخته شوند. ورودی­‌ها باید با فاصله­‌ی 50 فوت از هم ساخته شوند.

بستر کمپوست 6

تصویر 19) ریختن غذا با ماشین از کنار یا داخل آخور ممکن است با (A) یا بدون head lock ها (B وC) صورت گیرد.

                                              بستر کمپوست7

تصویر 20) فن­‌هایی که در امتداد آخور­ها قرار می­‌گیرند، برای به حداقل رساندن اثرات استرس گرمایی و افزایش مصرف خوراک مفید هستند.

                                    بستر کمپوست8

تصویر 21) مه­‌پاش­ها در امتداد آخور، همراه با فن­ها، هنگامی که شاخص رطوبت دما بیش از 68 باشد، باعث خنک کردن بیشتر گاو­ها می­شوند.

دسترسی به آب در بستر کمپوست

تصویر 22) دسترسی کافی به آب، حیاتی است. بیشتر بستر­های کمپوست توصیه­‌های مربوط به فضای لازم برای آب را برآورده نمی­‌کنند. این سیستم بدون دسترسی دادن از بسته، آب کافی برای گاو­ها را فراهم می‌­کند.

بستر کمپوست 10

تصویر 23) هنگامی که گاو­ها می‌­توانند از بسته به آبخوری­‌ها دسترسی پیدا کنند، مناطق پیرامون آب معمولاً خیس و مملو از باکتری است. افزایش رطوبت آبخوری­‌ها و جمعیت گاو­ها، نتیجه­‌ی خوب کمپوست را مختل می­کند.

                                         بستر کمپوست 11

تصویر 24) این جایگاه دارای یک لوله­‌ی زهکشی با آب روان در تمام طول و مقابل راهروی خوراک است.

اندازه­‌ی بستر کمپوست

راهنمای  تعیین اندازه­ جایگاه با بستر کمپوست در جدول 1 آمده است. اول، باید تصمیم گرفته شود که چه میزان فضا برای هر دام اختصاص داده می‌­شود. به طور کلی، منطقه‌ی بسته باید حداقل 9 متر مربع فضای استراحت برای هر گاو فراهم کند (8 متر مربع برای نژاد جرسی). میزان بستر به ازای هر گاو برای هر 12 لیتر افزایش تولید شیر در روز، باید یک مترمربع افزایش یابد. زیرا این گاوها به دلیل مصرف آب و خوراک بیشتر، ادرار و کود بیشتری تولید می­‌کنند. در تأسیسات گاوهای ویژه، تولیدکنندگان باید یازده متر مربع فضای استراحت در نظر بگیرند.

جایگاه شلوغ به دلایل زیر (تصویر 25) منجر به افزایش بیش از حد رطوبت بستر، افزایش گاو­های کثیف و شمارش سلول­های سوماتیک  می‌شود:

  • کود و ادرار بیشتری تولید می‌­شود که باعث می‌­شود سطح رطوبت بستر بیش از حد بالا رود و روند کمپوست شدن به طور قابل توجهی کند ­شود.
  • انباشتگی طبیعی مواد بستر افزایش می­‌یابد که باعث کاهش عبور جریان هوا در بستر می‌­شود.
  • میزان آلودگی مدفوع (non-ag Streps و coliforms) در فضای استراحت افزایش می­‌یابد، که می­‌تواند منجر به بروز بیشتر ورم پستان محیطی شود.                  

    جدول 1) محاسبه ابعاد جایگاه با بستر کمپوست

    جواب­های نمونه

    ورودی­های نمونه

    فرمول

    محاسبه

    مرحله

    10000 فوت مربع

    100×100

     

    RC x NC

    مساحت بسته مورد نیاز

    1

    200 فوت مربع

    12/(24×100)

    ((MC x NC)/12

    طول جایگاه

    2

    50 فوت

    10000/200

    RPA/BL

    عرض بسته

    3

    63 فوت

    50+12+1

    PW + FAW + EW

    عرض کل جایگاه

    4

    12600 فوت مربع

    63×200

    TBW X BL

    مساحت کل جایگاه

    5

    راهنما : BL = طول جایگاه
    ؛
    EW= دیوار­های خارجی ؛ FAW= عرض راهروی خوراک؛ MC= فضای آخور / گاو؛ NC= تعداد گاوها؛ PW= عرض بسته؛ RC= فضای استراحت/ گاو؛ RPA= مساحت بسته مورد نیاز؛ TBW= عرض کل جایگاه

    مثال : RC= 100 sq ft/cow، MC= 24
    in/row
    ، FAW=12 ft، EW= 1
    ft

       بستر کمپوست 12

تصویر 25) شایع­ترین علت عدم موفقیت بستر کمپوست، تراکم بالای دام است. فراهم کردن محل استراحت کمتر از 100 فوت مربع به ازای هر گاو، مشکل ایجاد خواهد کرد. مقدار رطوبت تولید شده از طریق ادرار و کود بسیار زیاد است.

خواندن ادامه در قسمت بعدی

دریافت فایل اصلی مقاله

5 1 رای
امتیاز به این نوشته
به اشتراک گذاری بر روی twitter
به اشتراک گذاری بر روی linkedin
به اشتراک گذاری بر روی telegram
به اشتراک گذاری بر روی whatsapp
به اشتراک گذاری بر روی email
عناوین مقاله
5 1 رای
امتیاز به این نوشته
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments