ارتباط بین راحتی و طول عمر گاو (حذف گاو) با تأکید ویژه بر بهینه سازی رفتار استراحت در جایگاه
با محدود شدن زمان خوابیدن، گاوهای شیری در جایگاه بسته، تأثیرات منفی رفتاری و فیزیولوژیکی زیادی را نشان میدهند، گاوها هنگام محرومیت از غذا و استراحت، جبران استراحت را بیش از تغذیه در اولویت قرار میدهند. با این وجود، در زمانهای خوابیدن روزانه، تغییرات گسترده فردی بین گاوها وجود دارد که تحت تأثیر مجموعهای از عوامل مربوط به گاو، جایگاه و مدیریت قرار دارد.
عوامل مرتبط با گاو که بر رفتار استراحت تاثیر میگذارند
عوامل مرتبط با گاو در برگیرنده اولویتها، شکم زایش، مرحله شیردهی، میزان تولید شیر، سلامتی و لنگش است. زمان خوابیدن با افزایش سن و روزهای شیردهی و در طی دورههای بیماری افزایش مییابد، در حالی که میزان تولید شیر با زمان خوابیدن رابطه منفی دارد. اثر لنگش بسته به شدت و ارتباطی که با نوع بستر (توانایی بلند شدن و خوابیدن گاو را تعدیل میکند) دارد، پیچیده است. به طور کلی، گاوهای لنگ تعداد دفعات کمتر و به مدت طولانیتری میخوابند، که از نظر طول زمان خوابیدن تفاوت زیادی دارد. این امر اغلب منجر به افزایش کلی زمان خوابیدن میشود. بنابراین، استانداردهای بالاتر آسایش و بهبود سلامت گاو، همیشه با خوابیدن بیشتر منعکس نمیشوند.
عوامل مرتبط با جایگاه و مدیریت که بر رفتار استراحت تاثیر میگذارند
فاکتورهای مرتبط با جایگاه و مدیریت که بر رفتار استراحت تأثیر میگذارد، شامل طراحی منطقه استراحت، دسترسی به فضای استراحت و ریز محیط حرارتی آن منطقه میشود. بسترهای خشک و عمیق باعث میشود هر حیوان، فضای استراحت و زمان کافی برای دسترسی به آن را داشته باشد و با کاستن از بار حرارتی سبب بهینه سازی رفتار استراحت میشود. از آنجایی که لنگش و وضعیت بدنی نامناسب معمولاً در گاوهای شیری حذف شده، دیده میشود، احتمالاً ارتباطی بین آسایش و حذف گاو از طریق شروع لنگش و مدیریت آن وجود دارد. آسایش مطلوب به جلوگیری از شروع لنگش، تسهیل بهبودی پس از لنگ شدن گاوها، محدود کردن اثر لنگش در رفتارهای تغذیهای و کاهش خطر ابتلا به سایر اختلالات مرتبط با سلامتی، عملکرد تولیدمثلی ضعیف و حذف زودهنگام از گله کمک میکند. آسایش گاو را نمیتوان به تنهایی با اندازه گیری مدت زمان خوابیدن ارزیابی کرد. در عوض، آسایش با بهینه سازی رفتار در هنگام استراحت، فراهم آوردن امکانات لازم و مدیریت منعکس میشود تا به گاوها این امکان را بدهد هر زمان که میخواهند به میزان مورد نیاز استراحت کنند.
عمرتولیدی هر گاو شیری در گله با توجه به سلامتی و باروری وی و نیاز اقتصادی تولیدکنندگان برای بهینه سازی تولید شیر هر یک از آنها در گله و میزان در دسترس بودن جایگزینی تعیین میشود. به همین منظور، چندین جنبه از مدیریت و طراحی تاسیسات بر سلامتی و طول عمر گاو در گله تأثیر میگذارد، که ما معمولاً با استفاده از اصطلاح “آسایش گاو” به آنها اشاره میکنیم. لغتنامه Merriam-Webster تعاریف مختلفی را برای کلمه “آسایش” ارائه میدهد، اما شاید مناسب ترین آن برای نیازهای گاو “رفاهی رضایت بخش” باشد که سلامت جسمی و روحی گاو را دربرمیگیرد. بسیاری از جنبههای زندگی گاو حاصل آسایش گاو است (شکل 1 ).
توانایی گاو در راه رفتن و فعالیت آزادانه بدون خطر آسیب دیدگی، دسترسی به غذا و آب کافی برای رفع گرسنگی و تشنگی، پناه جویی از شرایط آب و هوایی و شرایط اقلیمی نامناسب و شاید مهمترین آن، تمایل برای دستیابی به استراحت کافی باشد. در این مقاله، اصطلاح “استراحت” را برای در بر گرفتن کلیه جنبههای رفتار خوابیدن، از جمله زمان، طول و تعداد دورههای خوابیدن روزانه استفاده میکنیم. اگرچه اهمیت بهینه سازی رفتار تغذیه و اثرات بالقوه آن بر سلامتی به خوبی بررسی شده است، با وجود گزارشهای فراوان با استفاده از ثبت لحظهای اطلاعات (Data loggers) برای اندازهگیری رفتار خوابیدن در تعداد زیادی گاو در گاوداریهای صنعتی، ارتباط بین اجزا آسایش گاو و طول عمر،کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
در مقالاتی که در ادامه در سایت منتشر میشود، تأثیر محدود کردن زمان خوابیدن، عوامل مرتبط با گاو، مدیریت و جایگاه بر آسایش گاو توضیح داده خواهد شد. این عوامل می توانند، تفاوت های رفتاری استراحت گاو را در بین گلههای مختلف و حتی در بین گاوهای یک گله به ما نشان دهند. همچنین نقش بالقوه آسایش گاو در کاهش خطر حذف پیش از موعد در سیستمهای متراکم بررسی میشود.