شیردوشی

نحوه‌ی شستشو و ضدعفونی تانک ذخیره شیر

عناوین مقاله
1 دقیقه برای مطالعه

بعد از اینکه تانک ذخیره خالی شد، باید با آب سرد قابل شرب برای برداشت رسوبات و شستشو با دترجنت_ضد عفونی کننده آبکشی شود. برای این کار از آب سرد یا گرم (۳۷درجه) استفاده کنید. اگر از آب سرد برای شست و شو استفاده می شود، اضافه کردن محلول‌های یدوفور که در تشکیل لایه قابل رویت آلودگی موثر است، مورد تائید است. تمیز کردن تانک می تواند بصورت دستی و یا ماشینی انجام شود.

شستشوی دستی تانک ذخیره

روش معمول شستشوی دستی به صورت زیر است:

  1. تانک و نشانگر[۱] را  با محلولهای دترجنت_ضدعفونی کننده برس کنید و درپوش تانک را کاملا ببندید.
  2. سطح داخلی تانک را توسط محلول دترجنت_ضدعفونی کننده برس زده و اسکراب کنید.
  3. محلول را دور ریخته و قبل از شستشو با آب سرد نشانگر و درپوش در جای خود  قرار دهید.
  4. تانک را تخلیه کرده و درپوش را در جای خود قرار دهید، سپس تانک آماده دریافت شیر است.

از تفاوت هایی که  در روش دستی وجود دارد می توان به  برس کردن با پودر دترجنت_ضدعفونی کننده اشاره کرد که برای سطح مرطوب داخل تانک استفاده می شود. پودر با برس زدن تبدیل به خمیر می شود و کل سطوح تانک را می پوشاند. بعد از ۲ دقیقه تماس، تانک با آب سرد آبکشی می شود. روش جایگزین، استفاده از اسپری دستی یدوفور که با جریان آب سرد استفاده می شود، است که بعد از مدت زمان تماس ۱۰ دقیقه آبکشی با آب سرد انجام شده و سپس تانک تخلیه می شود.

شستشوی مکانیکی تانک شیر

همان مراحلی که برای شستشوی دستی توضیح داده شد در شستشوی مکانیکی نیز انجام می شود، این مرحله نیز بعد از جمع آوری شیر صورت می گیرد. این روش می تواند تمامی فرآیند توضیح داده شده در قسمت قبل را در برگیرد، یا اینکه محدود به آبکشی اولیه وشستشو با محلول دترجنت_ضدعفونی کننده باشد، و آبکشی نهایی را خود دامدار انجام دهد. در این حالت  ضد عفونی کننده داخل تانک اسپری می شود. از تشکیل رسوب شیر در اطراف اتصالات درپوش پلاستیکی و تنه فلزی با انداختن این قطعات در آب جوش به مدت ۲ دقیقه و با فاصله ی زمانی یک بار در ماه جلوگیری می شود. بازبینی متناوب داخل تانک و اتصالات آن ضروری است. عملکرد مکانیکی تجهیزات برای اطمینان از این که محلول یدوفور به خوبی پخش شده است، باید بررسی شود.

مانیتور کردن و بازرسی شست و شو و ضد عفونی شامل دو بخش بررسی و بازبینی تجهیزات و امتحان کردن روشهای استفاده شده، است. نمونه گیری با استفاده از شست و شوی دستگاه یا گرفتن سوآب از تجهیزات شیردوشی برای تست کیفیت نهایی محصول (شیر خام) انجام می شود.

[۱] Dipstick

منبع: سند Rev. sci. tech. Off. int. Epiz., 1995,14 (1), 207-224) منتشر شده در OIE (سازمان بین المللی کنترل بیماری های واگیردامی) 

0 0 رای ها
امتیاز به این نوشته
به اشتراک گذاری بر روی twitter
به اشتراک گذاری بر روی linkedin
به اشتراک گذاری بر روی telegram
به اشتراک گذاری بر روی whatsapp
به اشتراک گذاری بر روی email
عناوین مقاله
0 0 رای ها
امتیاز به این نوشته
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments