سیستم فری استال

تاثیر بکارگیری بسترهای کمپوست بر رفاه و آسایش گاوهای شیری (بخش دوم: لنگش و ارزیابی های رفتاری)

عناوین مقاله
1 دقیقه برای مطالعه

در ادامه‌ی مطالعه ی حاضر به بررسی نتایج در مورد سلامت سُم و لنگش و رفتار دام در هر یک از سیستم های نگهداری دام در فری استال، بستر کمپوست شده (CBP) و بستر سازی به روش سنتی (BP) می پردازیم.

سلامت سم و لنگش

درصد گاو­ با سم‌­های بیش از حد رشد یافته در سیستم ­های مختلف مشابه بود. گاو­های CBP به نسبت فری استال بیشتر تورم تاج سم را نشان دادند (= 0.025). اگرچه ما نسبت مشابهی از گاو­های با لنگش متوسط در همه­ی سیستم­ها مشاهده کردیم، رخداد لنگش شدید در سیستم با بستر کمپوست و BP بیشتر بود (به ترتیب = 0.029 و =0.033).  برخی محققین محل نگهداری نامناسب و بستر سخت را با ریسک بیشتر آسیب و لنگش مرتبت دانسته­اند. گرچه Lobeck و همکاران رخداد کمتر لنگش در گاو های CBP به نسبت گاو­های فری استال با بستر ماسه را گزارش کردند، مطالعات دیگر نتوانستند تفاوتی در لنگش بین دو سیستم نشان دهند. اختلافات ممکن است تا حدی نتیجه فاکتور­های متعدد و ارتباط بین آن­ها و یا صرفا به علت تفاوت در سیستم‌­ها و شیوه‌­های مدیریتی باشد.

معیار­های ارزیابی رفتاری

خوابیدن و برخاستن

زمان مورد نیاز برای خوابیدن در CBP و فری استال به نسبت BP بیشتر بود (= 0.020). در حالی که زمان مورد نیاز برای برخاستن در فری استال به نسبت CBP و BP بیشتر (< 0.001) و در BP هم به نسبت بستر کمپوست کوتاه­تر (< 0.001) بود. با توجه به تحقیق Chaplin و Munksgaard تغییر وضعیت از حالت خوابیده به ایستاده می­تواند توسط فاکتور­های مختلفی از جمله فضای استراحت محدود به علت اشکالات طراحی و ابعاد نامناسب محدود شود.

زمان طولانی­تر خوابیدن  و برخاستن که در بستر کمپوست ثبت شد، ممکن است به کیفیت کمپوست مربوط باشد. زیرا فشرده بودن آن تغییر وضعیت حیوان را مختل می­کند. ریختن کمپوست زمانی موثر است که بتوان دما و رطوبت ایده آل آن را تامین کرد.

گاو­های CBP به نسبت گاو­های BP (= 0.033) و فری استال (= 0.032) مدت زمان بیشتری بیشتر حین خوابیدن زانو می­زدند. افزایش زانو زدن در گاو­ها زمانی دیده می­شود که مانعی در حرکات طبیعی خوابیدن دیده شود.

تلاش­های قبل از خوابیدن و برخاستن مشاهده شد. تعداد گاو­های بیشتری در فری استال به نسبت BP (= 0.006) یک یا چند تلاش قبل از خوابیدن انجام دادند. گاو­های بیشتری در فری استال به نسبت BP (< 0.001) و CBP (< 0.001) تلاش برای برخاستن داشتند. طراحی نامناسب استال و همچنین بستر سخت ممکن است رفتار عادی حرکت حیوان را مختل کند. مثلاً حیوان برای خوابیدن و برخاستن بیشتر تلاش می کند. بستر سخت همچنین مقاومت گاو­ها در مقابل تغییر وضعیت را توجیه می­کند.

فاکتور­های دیگر مثلا حرکات ناقص و اشتباه و یا زانو زدن حین بلند شدن در بین سیستم­های مختلف مشابه بودند.

وضعیت دام در اصطبل

معیار های رفتاری مربوط با وضعیت حیوان در اصطبل نیز در این مطالعه بررسی شد. وقتی که درصد گاو­های خوابیده در منطقه­ی استراحت (نسبت به ایستاده یا در حال قدم زدن یا نشسته) را سنجیدیم مشاهده کردیم که گاو­های بستر کمپوست و BP به نسبت فری استال بیشتر این کار را انجام می دهند (به ترتیب = 0.012و = 0.001 ). همچنین برخی مطالعات ارتباط بین بستر بتنی و استال نامناسب با افزایش زمان ایستادن گاو­ها را نشان می­دهد.

در هر ۳ سیستم موقعیت سر بالا حین خوابیدن، از سر به سمت عقب و سر صاف به سمت کنار و سر روی زمین متداول­تر بود. اگرچه میزان این موقعیت سر در فری استال به نسبت CBP و BP کمتر بود (به ترتیب = 0.016 و = 0.003 ). برای تعیین وضع سر مورد ترجیح گاو اطلاعات کافی وجود ندارد، اما هر ۳ سیستم انواع حرکت سر طبیعی را برای حیوان ممکن می­کردند (سر به سمت عقب، سر بالا، سر صاف به سمت کنار و سر روی زمین). درمطالعات آمده است، نوع سیستم نگهداری ممکن است روی نوع موقعیت بدنی گاو بعد از خوابیدن اثر بگذارد، به خصوص در استال­‌هایی که برای حیوان راحت نیستند. موقعیت بدن دام در زمان خوابیدن روی طول مدت خوابیدن دام اثر می گذارد و در صورتی که حیوان نتواند برخی حالات بدن در زمان استراحت را داشته باشد، این مدت زمان کاهش می یابد.

  • نتیجه­ گیری

در این مطالعه، گاو­های نگهداری شده در BP به طور کلی کثیف­تر از گاو­های بستر کمپوست و سپس فری استال بودند. مضاف بر این گاو­های CBP و BP مدت زمان بیشتری را در حال خوابیدن در منطقه استراحت سپری می­کردند و به نسبت گاو­های فری استال مشکلات پوستی متوسط و شدید کمتری داشتند. اما گاو­های BP به نسبت CBP و فری استال سریع­تر می خوابیدند و بر­می­خاستند. یافته­ ها نشان می­دهد که گاو­های نگهداری شده در CBP و BP کثیف­تر بودند ولی مشکلات پوستی کمتری داشتند و به نسبت گاو­های فری استال زمان بیشتری را صرف استراحت می­کردند. فاکتور­های دیگر از جمله اقدامات مدیریتی و طراحی صحیح اصطبل نیز باید حین مقایسه سیستم­های نگهداری از نظر رفاه حیوان در نظر گرفته شود.

خواندن قسمت قبلی

منبع:

Fernández A, Mainau E, Manteca X, Siurana A, Castillejos L. Impacts of Compost Bedded Pack Barns on the Welfare and Comfort of Dairy Cows. Animals (Basel). 2020 Mar 4;10(3):431.


0 0 رای ها
امتیاز به این نوشته
به اشتراک گذاری بر روی twitter
به اشتراک گذاری بر روی linkedin
به اشتراک گذاری بر روی telegram
به اشتراک گذاری بر روی whatsapp
به اشتراک گذاری بر روی email
عناوین مقاله
0 0 رای ها
امتیاز به این نوشته
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments